Heldere hemel

Heldere hemel is het boekenweekgeschenk van 2012 en is geschreven door de Belg Tom Lanoye. Hoewel het een dun boekje is (ze gaan natuurlijk geen dikke boeken weggeven, dat is te duur en dikke boeken worden waarschijnlijk door minder mensen gelezen dan dunne boekjes), is het een rijk verhaal waarin genoeg gebeurt. Het thema van de boekenweek dit jaar is ‘vriendschap en andere ongemakken.’

    Het verhaal speelt zich af tijdens de Koude Oorlog, en is deels gebaseerd op een werkelijke gebeurtenis (het neerstorten van een onbemand vliegtuig op een huis in het jaar 1989), hoewel de personages en randgebeurtenissen fictioneel zijn. Het begin van het verhaal was qua verhaallijnen een beetje onduidelijk, maar naar mate het verhaal zichzelf verder vertelde werden de verhaallijnen duidelijker en kregen de personages meer inhoud. Het einde van het boek vond ik schokkend, maar toen wist ik nog niet waar het verhaal op gebaseerd was.

Als het verhaal al een duidelijke link heeft met het thema van deze boekenweek, dan gaat het vooral over de andere ongemakken. En in dit geval niet perse van een vriendschap, maar eerder van een liefdesrelatie. Het verhaal is goed geschreven, af en toe staan er wel ingewikkelde zinnen in, maar dat zal vast komen door de Belgische invloeden. Een leuk verhaal en snel uit! (Wat ook aardig is, is dat je komende zondag op vertoon van het boekenweekgeschenk gratis met de trein kan reizen.)

Advertenties