The Host

The Host is geschreven door Stephanie Meyer, beter bekend van de Twilight Saga. Ik ben zelf een grote Twilight fan (ik heb eerst de film gezien en pas later de boeken gelezen, maar zoals met alle verfilmingen zijn de boeken véél beter dan de films, al wacht ik met smart op de laatste film…) en was benieuwd naar ander werk van Stephanie Meyer, met de stiekeme hoop dat hier ook een Edward-type in zou zitten. Dat is dus zeker niet het geval! The host, in het Nederlands ‘Zielen’, is een ander soort verhaal. Geen vampiers en weerwolven dit keer, maar aliens!

De aarde is vreedzaam, er zijn geen oorlogen, er is geen honger en geen armoede en er zijn geen ongeneselijke ziektes. Dit klinkt ideaal, echter de mensen zijn zichzelf niet meer. De lichamen op aarde fungeren als een gastheer voor aliens en de zielen van de mensen bestaan niet meer. Er is een kleine groep rebellen, mensen die hebben kunnen vluchten voor de aliens en die nog niet zijn overgenomen. Melanie is een van de rebellen, ze is constant op de vlucht en moet grote moeite doen om samen met haar broertje niet op te vallen en te overleven. Op een noodlottig dag wordt ze gevonden en wordt haar lichaam overgenomen door de alien Wanderer. Zelfs met de alien in haar lichaam rebelleert Melanie nog, ze blijft naast Wanderer in het lichaam aanwezig, maar weet ervoor te zorgen dat de aliens de schuilplaats van haar broertje en haar grote liefde niet kunnen vinden. Uiteindelijk ontstaat er een onwaarschijnlijke vriendschap tussen Wanderer en Melanie en gaat ze (lastig, 1 lichaam maar twee personages, enkelvoud of meervoud) toch op zoek naar Melanies broertje en grote liefde. Ze vindt de rebellenkolonie, maar wordt gevangen genomen omdat ze een alien is. Langzaam maar zeker sluit ze waardevolle vriendschappen binnen de kolonie, en samen met de rebellen vinden ze een mogelijkheid om Melanie haar lichaam weer terug te geven.

Persoonlijk ben ik geen fan van sciencefiction, maar dit is een goed en origineel verhaal en dat het over aliens gaat is eigenlijk helemaal niet storend. Ik weet niet hoe de Nederlandse vertaling is, maar de originele versie is goed geschreven en goed opgebouwd. Binnenkort komt de verfilming van dit boek in Amerika uit, dus het zal vast niet lang duren voordat wij het ook kunnen bewonderen op het grote scherm (al zal het boek waarschijnlijk beter zijn).

———————————————

Verfilming The Host
13 april 2013

Net terug van de film The Host, en ik kon het niet laten er wat over te schrijven. De film is gebaseerd op het boek The Host, geschreven door Twilight auteur Stephanie Meyer. De rol van Melanie wordt gespeeld door Saoirse Ronan, de andere hoofdrollen worden gespeeld door Diane Kruger, Max Irons en Jake Abel.

De film volgt qua verhaallijn het boek naadloos, al worden er natuurlijk wel een aantal details overgeslagen. De film is op z’n ‘Twilights’ gemaakt, met veel aandacht voor de zoetsappige romantische kant van het verhaal en minder voor de actie. Voor dit verhaal vind ik dat erg jammer, het is nu meer een vrouwenfilm geworden. Kortom: je kan beter het boek lezen!

Advertenties