Britannia Road 22

Het boek ‘Britannia Road 22’ is geschreven door Amanda Hodgkinson. Het boek wordt vergeleken met  twee van mijn favoriete boeken, namelijk ‘Haar naam was Sarah’ en ‘Het literaire aardappelschiltaartgenootschap van Guernsey’. Het kon dus niet anders dat deze ook gelezen moest worden.

Nadat haar man Janusz zich bij het Poolse leger heeft aangemeld besluit Silvana om samen met haar pasgeboren zoon Aurek richting haar schoonouders te gaan. Helaas komen moeder en zoon daar nooit aan. Onderweg krijgt de bus pech en krijgen ze te maken met vijandelijke troepen. Na met een paar mensen te zijn opgetrokken en op verschillende plekken te zijn onderdak te hebben gekregen belandt Silvana samen met haar zoon in het bos. Hier proberen ze zichzelf in leven te houden met alles wat het bos hun biedt.
Ondertussen is Janusz in Engeland aangekomen, hij wil zijn gezin weer herenigen en gaat via de instanties op zoek naar zijn vrouw en zoon. Het lukt hem om Silvana en Aurek naar Engeland te halen, maar het gelukkige gezinnetje dat hij voor ogen had is moeilijker te bereiken dan hij had gehoopt. Zowel Silvana als Janusz dragen geheimen met zich mee waardoor ze het moeilijk vinden om terug te gaan naar de tijd van voor de oorlog.

Het is een ontroerend verhaal dat op een mooie manier is opgeschreven. Doordat de schrijfster steeds sprongen maakt in de tijd ontdek je pas aan het einde van het verhaal het geheim dat Silvana al die tijd met zich mee heeft gedragen, dit zorgt ervoor dat je door wil lezen. Het is zeker een mooi boek, maar het is niet zo goed als de boeken waarmee het vergeleken wordt. In dit boek speelt de oorlog een prominentere rol dan in de andere twee boeken, persoonlijk vind ik de subtielere wijze waarop de oorlog in de andere boeken een rol speelt mooier.

 

Advertenties