Alleen maar nette mensen

20121015-193130.jpg
Tijdens de Wereld Draait Door werd er gesproken over de verfilming van dit boek. Een verhaal dat veel besproken is en waar zowel uitgesproken voor- als tegenstanders van bekend zijn. Dus het kon niet anders dan dat ik dit boek gekocht heb. ‘Alleen maar nette mensen’ is geschreven door Robert Vuijsje, en heeft al het nodige stof doen opwaaien (zo las ik vandaag dat de schrijver bedreigd is vanwege dit boek en de verfilming).

David heeft net zijn gymnasium diploma gehaald, en weet nu eigenlijk niet zo goed wat hij wil gaan doen. Terwijl zijn oude vrienden en zijn vriendin Naomi allemaal aan het studeren zijn, wil David iets anders, iets nieuws.
David woont in een buurt met alleen maar nette mensen, maar hij vindt de Nederlanders maar saai. Zelf weet hij eigenlijk niet waar hij bijhoort, hij is joods maar ziet er door zijn donkere haren uit als een Marokkaan. David heeft besloten dat het tijd wordt voor een ander soort vrouw, een met een donkere huidskleur en een goed gevulde voor- en achterkant. Maar of het nou zo verstandig was om afstand te doen van zijn veilige vertrouwde leventje, met z’n alleen maar nette mensen…

Een boek waarin vooroordelen op een ludieke manier onder woorden worden gebracht en waardoor je er met andere ogen naar gaat kijken. Het verhaal is goed geschreven, leest makkelijk weg, maar zet je toch aan het denken. Toch vind ik het niet perse een ‘leuk’ boek, het is humor waar je van moet houden en je moet het onderwerp niet te zwaar opnemen.

Advertenties