The Casual Vacancy

20121118-181032.jpg
Ik ben van de Harry Potter generatie, opgegroeid met zowel de boeken als de films. Net als ikzelf en de personages van Harry Potter zijn de verhalen van J.K. Rowling volwassen geworden. Haar nieuwste boek heet The Casual Vacancy, in het Nederlands vertaald als De Goede Raad, en moest natuurlijk door deze Harry Potter fan gelezen worden!

Door de onverwachte dood van Barry Fairbrother is er een plek vrijgekomen in de gemeenteraad van Pagford. Barry heeft zich altijd ingezet voor de bescherming van het verpauperde Fields en de verslavingskliniek. Hij kende veel tegenstand in de raad en zijn oude tegenstanders proberen de vrijgekomen plek op te laten vullen door iemand die niet voor de Fields zal opkomen. Barry kende echter ook een aantal medestanders en vrienden die graag zijn visie willen vertegenwoordigen en zich verkiesbaar stellen voor de raad. Het wordt een spannende verkiezing als blijkt dat ‘The Ghost of Barry Fairbrother’ op de website van de gemeenteraad geheimen van de kandidaten publiek maakt.

Het lezen van dit boek is alsof je in een klein dorp bij de kapper zit. Iedereen kent elkaar en heeft overal een mening over. Niets is zo belangrijk als de lokale politiek en dit zet de relaties binnen de gemeenschap op scherp en zorgt voor het nodige geroddel. Het boek kent veel personages, waarbij niemand echt een hoofdrol opeist. Vooral in het begin is het lastig om al die personages uit elkaar te houden. Ik miste eigenlijk een beetje het doel van dit verhaal, de verkiezingsuitslag krijgt niet zoveel aandacht als ik verwacht had, dus waar is het allemaal om te doen? De gebeurtenissen in de laatste paar pagina’s van het boek zijn het verrassendst. Misschien ben ik verwend met Harry Potter, The Casual Vacancy is wel aardig om te lezen maar wat mij betreft geen must read.

Advertenties