De verrekijker

20130320-220747.jpg

Het is weer boekenweek! Dit jaar is het thema ‘gouden tijden, zwarte bladzijden’. Het bijbehorende boekenweekgeschenk heet De verrekijker en is geschreven door Kees van Kooten.

De schrijver heeft een verrekijker die al sinds de oorlog in het bezit is van zijn vader. Zijn vader was sergeant tijdens de oorlog. Wanneer Kees van Kooten door de oude boeken van zijn vader bladert, vindt hij een oude brief waarin staat dat sergeant Van Kooten (zijn vader dus) ten onrechte een verrekijker gevorderd zou hebben. De schrijver kan zich niet voorstellen dat zijn vader, zo’n rechtschapen man, dit gedaan zou hebben en besluit om te onderzoeken of hij al die jaren een oorlogsbuit in zijn bezit heeft gehad. Uiteindelijk blijkt dat dit toch geen zwarte bladzijde is in de gouden reputatie van sergeant Van Kooten.

Ik vind dit echt een heerlijk boekje! Kees van Kooten maakt hilarische uitstapjes en maakt een mooi betoog voor e-readers met aan twee kanten schermen, zodat andere mensen kunnen zien wat je aan het lezen bent. Geen betere reden om een praatje aan te knopen dan het bespreken van een boek!

Advertenties