Het onzichtbare geluk van andere mensen

20130414-161350.jpg
Een keer per maand worden er bij De Wereld Draait Door een aantal boeken besproken en wordt er een boek van de maand gekozen. In januari was deze eer voor ‘Het onzichtbare geluk van andere mensen’ geschreven door Manu Joseph. Mijn nieuwsgierigheid werd aangewakkerd door het enthousiasme van de boekhandelaren, dus heb ik het ook gelezen… Uiteraard!

Op een dag besluit de 17 jarige striptekenaar Unni zich van het leven te beroven door van het dak van het flatgebouw te springen. Waarom Unni voor dit drastische einde heeft gekozen is voor zijn familie een groot raadsel. Zijn vader Ousep ondervraagt alle bekenden van Unni, in de hoop dat hij bij hen een antwoord vindt. Wanneer de ondervragingen echter geen antwoord opleveren, staakt hij zijn onderzoek. Drie jaar na het overlijden van Unni wordt zijn laatste strip bij zijn familie terugbezorgd. Ousep hoopt dat deze strip meer licht op de daad van zijn zoon werpt en gaat begint opnieuw met zijn ondervragingen, maar zullen ze deze keer meer opleveren dan drie jaar geleden?

Het is een boek dat dieper ingaat op de psyche van de mens. Is de werkelijkheid dat wat wij met onze zintuigen waarnemen? En zijn de mensen die wij als gek bestempelen niet juist degenen die de werkelijkheid wel goed waarnemen? Door alle filosofisch getinte theorieën in dit boek is het soms lastig om de leidende draad te volgen. Het is geen boek dat je makkelijk oppakt om een klein stukje in te lezen, maar het zet je wel aan het denken. Stiekem zijn alle mensen gelukkiger dan je denkt.

20130414-161456.jpg

Advertenties