Witte Oleander

20130528-175554.jpg
Witte Oleander is het debuut van Janet Fitch. Het boek was een aanrader van mijn lieve tante, die het boek jaren geleden gelezen heeft en op wie met name de schrijfstijl grote indruk heeft gemaakt.

Astrid groeit alleen op met haar mooie moeder die dichteres is. In Astrids wereld draait alles om haar moeder, ze doet en laat alles voor haar. Wanneer haar moeder verliefd wordt op een overspelige man en zich uiteindelijk verliest in gevoelens van wraak en verdriet, stort Astrids wereld in. Ze gaat van het ene nare pleeggezin naar het andere, en elke keer als ze denkt dat ze het gaat redden is er iets wat haar toekomstbeeld verpest. Ze maakt grote fouten in haar reis naar volwassenheid, maar wie kan haar dat kwalijk nemen?

Mijn tante had gelijk, het is een bijzondere schrijfstijl. Ik moest er eerst even aan wennen, het is een stijl waarin veel aandacht is besteed aan het formuleren van mooie zinnen. Wanneer je echter dieper in het verhaal zit draagt het bij aan het verhaal en is het moeilijk om je los te maken uit het boek. Het is een bijzonder verhaal met een bijzondere schrijfstijl, zeker een aanrader!

Advertenties