Pride and Prejudice

20131021-081032.jpg
Tussen alle moderne literatuur en lectuur door toch ook maar eens tijd maken voor een paar klassiekers. Dit keer Jane Austens Pride and Prejudice. Behoorlijk beschamend natuurlijk dat ik die nog niet eerder heb gelezen!

Elizabeth Bennet is de tweede dochter (van in totaal vijf) van Mr. en Mrs. Bennet. Wanneer Mr. Bingley en consorten in het dorp verschijnen gaan alle meisjesharten sneller kloppen, want op zo’n knappe welgestelde huwbare man willen natuurlijk alle dames wel indruk maken. In het gezelschap van Mr. Bingley verkeert ook een zekere Mr. Darcy. Een stijve trotse weinig sociale man die weinig lijkt te geven om het simpele volk waar Elizabeth toe behoort. Echter doordat Jane (de oudere zus van Elizabeth) veel contact heeft met Mr. Bingley en zijn zussen, komt Elizabeth ook veel in aanraking met Mr. Darcy. Zonder dat Elizabeth het doorheeft wordt Darcy verliefd op haar, maar door de grote verschillen in stand, probeert hij het te ontkennen. Wat hij echter niet doorheeft is dat Elizabeth een bijzonder slechte indruk van hem heeft, en dus nooit met hem zou willen trouwen. Totdat ze erachter komt dat ze een verkeerd oordeel over het karakter van Mr. Darcy heeft gevormd, en hij veel nobeler en minder trots is dan ze eerst had gedacht.

Een heerlijk romantisch verhaal over een tijd waarin het huwelijk een van de belangrijkste aangelegenheden is voor huwbare meisjes. Een verhaal waarin naar voren komt dat niet alles is zoals het lijkt, en je niet altijd op je eerste oordeel kunt vertrouwen. Niet voor niets een klassieker natuurlijk!

Advertenties