Een fractie van het geheel

20131110-110450.jpg

Onder het mom van ‘I like big books and I cannot lie’, kon ik deze van ruim 600 pagina’s niet laten liggen natuurlijk! Een fractie van het geheel is de debuutroman van Steve Toltz. Moet je nagaan hoe dik dit boek was geweest als hij meer dan een fractie zou hebben beschreven ;-)

Jasper groeit op als de zoon van de bijzondere, gestoorde, eenzame, rare, ongelukkige zelfverklaarde filosoof Martin Dean. Martin staat al zijn hele leven in de schaduw van zijn overleden broertje Terry Dean, die een meester misdadiger was maar om de een of andere reden wel als held werd beschouwd. Kortom: de perfecte omstandigheden voor een ietwat instabiele jeugd. In dit boek lezen we niet alleen het knettergekke verhaal van de jeugd van Jasper, maar ook die van Martin en Terry. We lezen hoe en waarom Martin en Jasper noodgedwongen zijn om Australië te ontvluchten en hun heil te zoeken in Thailand. We lezen waarom de ene broer het lievelingetje van de Australische bevolking is, en de ander wordt beschouwd als de meest kwaadaardige man aller tijden en de grootste mislukkeling ooit.

Het is niet te doen om hier een beknopte samenvatting te geven die het boek ook maar een beetje eer aan doet. Dit boek is een achtbaan van gekke gedachten en uiteenlopende emoties. Om te lachen en te huilen. Een heerlijke nuchtere schrijfstijl en heeeeeel veel bladzijden, zinnen en woorden voor je geld. Maar het is niet genoeg, als je de laatste bladzijde uit hebt gelezen wil je nog steeds meer! Zeker weten een must read!

Advertenties