Lord of the Flies

20131129-164031.jpg
De klassieker Lord of the Flies, van William Golding, wordt in menig (teken)film en boek genoemd. En hoewel de grote lijnen natuurlijk wel bekend zijn, had ik het nog nooit zelf gelezen. Totdat het hier als cadeautje voor iemand in huis lag, en ik nog precies genoeg tijd had om het te lezen voordat het ingepakt moest worden.

Een vliegtuig met Britse schooljongetjes stort neer op een onbewoond eiland. Er is geen enkele volwassene die het ongeluk overleefd heeft, dus moeten de kinderen het zelf zien te redden. Ralph wordt de leider van de groep, en probeert een beetje orde in de chaos te scheppen. Al snel blijkt dat niet iedereen in de groep dezelfde prioriteiten heeft, en dat leidt tot chaos en onrust. Een nieuwe leider, Jack, staat op… Maar deze blijkt niet altijd het beste voor te hebben met de groep.

Het ‘grappige’ aan dit boek is dat je al best snel vergeet dat de hoofdpersonen jonge kinderen zijn. Nja dat is dus wel pas nadat ze zeggen dat ze wilden dat er volwassenen in de buurt waren, want die weten altijd hoe alles opgelost moet worden en praten alles beschaafd uit onder het genot van een kopje thee. Nou als dat toch eens waar was! Ik zou graag willen dat ik nog zo over volwassenen kon denken ;-). Het is beslist een goed en interessant boek en zeker de titel ‘klassieker’ waardig.

Advertenties