Het huis met de schaduw

20140404-184947.jpg
Een lange rij wachtenden voor je bij de kapper, dan zou je op een ander moment terug kunnen komen… Je zou ook, zoals ik gedaan heb, eerst even langs de boekwinkel kunnen gaan om leesvoer aan te schaffen en daarmee de wachttijd wat aangenamer te maken. Het huis met de schaduw van Aminatta Forna was het gelukkige boek dag me mocht vergezellen naar de kapper. Het boek was ook al gelukkig genoeg om bekroond te worden tot boek van de maand bij De Wereld Draait Door.

Het blauwe huis net buiten het plaatsje Gost wordt na jaren van leegstand plotseling bewoond door de Engelse vrouw Laura en haar twee puberende kinderen. Ze brengen de vakantie in dat huis door met als doel het huis op te knappen en het later weer te verkopen. Plaatselijke klusjesman Duro heeft de nieuwe bewoners als eerste in de gaten en biedt zijn diensten aan bij de renovatiewerkzaamheden. Al gauw wordt de aanwezigheid van het Engelse gezin in het blauwe huis ook door de rest van de inwoners van Gost opgemerkt. Oude verhalen en vetes komen weer boven, maar wat is er zo bijzonder aan het blauwe huis en haar nieuwe bewoners dat de lokale inwoners zo van streek raken.

Een mooi verhaal met heel veel lagen. Het wordt een beetje op een manier verteld zoals een oud familielid ook verhalen kan vertellen, een beetje van de hak op de tak met regelmatig een uitstapje van het eigenlijke verhaal. Pas aan het einde kom je er echt achter waarom de mensen van Gost zo van slag raken van de nieuwe bewoners van het blauwe huis. Wat mij betreft niet perse een must read, maar wel een heel mooi verhaal.

Advertenties