Gisèle

20140525-162125-58885944.jpg
Gisèle is een roman geschreven door Susan Smit. Ik heb al eerder boeken, columns en verhalen van haar gelezen en heb haar schrijfstijl altijd prettig gevonden.

De wereld roert zich en de Tweede Wereldoorlog laat niet lang meer op zich wachten. Gisèle is in de leer als glazenier en ontmoet steeds meer grootheden uit de Nederlandse kunstwereld, waaronder de dichter Roland Holst (Jany voor intimi). Jany staat bekend om zijn wisselende contacten met vaak veel jongere dames. Ook Gisèle is niet blind voor zijn charmes en er volgt affaire. Al is die maar van korte duur omdat Jany de actrice in spe, Mies, ontmoet en daar een ingewikkelde relatie mee aangaat waarin ze elkaar trouw zijn in ontrouw.

Tijdens de oorlog verzet Gisèle zich op meerdere manieren, onder andere door onderduikers in huis te nemen. De vriendschap tussen Gisèle en Jany blijft ondanks alles hecht, zal dit na de oorlog ook nog mogelijk zijn?

Dit is het soort boek waar ik van hou, je kan er in wegdromen en moet weten hoe het verder gaat. Het is een dik boek (I like big books and I cannot lie ;-)) en zeer goed gedocumenteerd en gedetailleerd. Een goede combinatie tussen oorlog en liefde. Ik heb het met veel plezier gelezen. Zeker een aanrader, helemaal als je interesse hebt in de Tweede Wereldoorlog.

Advertenties