Stoner

IMG_2363.JPG
Stoner van John Williams is een bijdrage van Vriendje aan onze boekenkast. Eindelijk ben ik er nu ook aan toegekomen het boek te lezen (lang leve de vakantie!). En na Stoner wachten ook Butcher’s Crossing en Augustus nog, maar dat ga ik deze vakantie niet meer redden!

William Stoner is de enige zoon van een boeren echtpaar. Op aanraden van zijn ouders schrijft hij zich in voor de landbouwopleiding aan de universiteit. Halverwege het tweede jaar besluit hij dat zijn hart bij Engels en de Letteren ligt en switcht hij van studie. Hij keert niet meer terug naar de boerderij van zijn ouders en wordt docent aan dezelfde universiteit als waar hij gestudeerd heeft. Hij heeft een moeizaam huwelijk met Edith en samen krijgen ze een dochter, Grace. Hoewel hij als docent steeds populairder lijkt te worden, leidt hij verder een anoniem en weinig opzienbarend leven.

Het is bijzonder knap om een goed verhaal te schrijven over een man die zo weinig beleefd en zo’n saai leven heeft. Zo zie je maar weer dat een goede schrijver alles tot een mooi verhaal kan maken, en zelfs een verhaal dat je perse uit wil lezen. Tot Vriendjes frustratie had ik het boek waar hij een paar maanden over heeft gedaan in één dag uit, maar ik ben dan ook verslaafd!

Advertenties