De bibliothecaresse van Auschwitz

IMG_2528.JPG
De bibliothecaresse van Auschwitz is geschreven door Antonio Iturbe. Het is fictie gebaseerd op feiten. In eerste instantie was ik niet van plan dit boek te lezen, het zoveelste boek over de Tweede Wereldoorlog. Toch ben ik gezwicht, vooral door de lovende kritieken en natuurlijk de referentie naar boeken. Een boek over een bibliotheek, wat wil je als groot boekenfan nog meer?

Als door een klein wonder wordt Dita assistente in het familiekamp van Auschwitz. Hierdoor hoeft ze niet deel te nemen aan de vaak veel te zware werkzaamheden en krijgt ze de unieke kans om iets waardevols te doen voor de paar honderd kinderen in het kamp. Dat wat voor de oorlog als heel normaal werd gezien is in Auschwitz verboden. De minuscule clandestiene bibliotheek van de officieel niet bestaande school is een wonder. En Dita heeft de eer de bibliothecaresse te zijn van deze kleine schat. Met gevaar voor eigen leven beheert ze de bibliotheek en doet ze haar uiterste best de boeken verborgen te houden voor de Duitsers.

Na alles wat ik al gelezen en gezien heb over de Tweede Wereldoorlog blijft de omschrijving van de omstandigheden me elke keer weer raken. Het is bijzonder om te lezen wat voor impact een paar oude boeken kunnen hebben, dat ze er voor een klein moment voor kunnen zorgen dat alles iets dragelijker wordt. Een goed geschreven, spannend en indrukwekkend boek.

Advertenties