The Happiness Project

2015/01/img_3130.jpgToen ik mijn reading challenge voor 2015 doorkeek (je weet wel, die lange lijst), dacht ik dat een boek in de categorie memoires het lastigst zou zijn voor mij. Dat lees ik normaal gesproken namelijk helemaal niet! Maar toevallig heb ik voor kerst The Happiness Project van Gretchen Rubin gekregen, en laat dat nou een memoires/zelfhulpboek zijn. Lucky me!

Terwijl Gretchen op een dag in de bus zat kreeg ze een openbaring (in het boek epiphany genoemd, Engels is soms toch echt zoveel mooier). Hoewel ze niet perse ongelukkig was, had ze het idee dat ze niet alles uit haar eigen geluk haalde. Ze dacht dat ze gelukkiger zou moeten kunnen worden. Dus begon ze het Happiness Project, waarbij ze zich een jaar lang zou richten op gelukkiger zijn. Na uitvoerig literatuuronderzoek is ze in januari gestart, waarbij ze elke maand resoluties formuleerde in een bepaalde categorie. Zo stond januari in het teken van vitaliteit, juni in het teken van vriendschap, juli in het teken van geld en november in het teken van attitude. Elke nieuwe maand zouden de nieuwe resoluties bovenop de oude komen en in december zou ze proberen zich aan alle resoluties te houden. Om haar voortgang bij te houden maakte Gretchen gebruik van een resolutions chart, zodat ze kon afvinken of ze haar voornemens had gehaald. En aan het einde van het jaar dacht ze daadwerkelijk dat ze gelukkiger was dan aan het begin van het jaar!

Dit boek is zo inspirerend, herkenbaar en confronterend. Door de dingen waar ze tegen aanloopt tijdens haar zoektocht naar geluk (hmm geluk lijkt toch niet helemaal dezelfde lading te dekken als happiness, en gelukzaligheid is het ook niet helemaal…), ga je ook beter naar je eigen gedrag en denkwijze kijken. En volgens mij is er bij mij ook nog wel ruimte voor verbetering ;). Een van haar opvallendste happiness-rules is: “One of the best ways to make yourself happy is to make other people happy; one of the best ways to make other people happy is to be happy yourself.” En nu ik dit boek uit heb denk ik dat daar zeker een grote kern van waarheid in zit.

Ik ben er nu over aan het nadenken om zelf een eigen Happiness-projectje te beginnen. Natuurlijk heb ik vorig jaar al meegedaan aan de 100 happy days challenge, waarbij ik elke dag een foto plaatste van iets wat mij die dag gelukkig maakte. Ik kwam tot de conclusie dat ik onder andere gelukkig word van:

Tijd doorbrengen met familie,
2015/01/img_3132.jpg en met Vriendje en andere vriendjes/vriendinnetjes,
2015/01/img_3133.jpg en van onze lieve viervoetertjes, trampoline springen, mijn op kleur gesorteerde bibliotheek en nog véél meer!
2015/01/img_3134.jpgEn ik heb voor de bruiloft nog een soortgelijk projectje in de planning staan. Maar daarnaast ga ik ook zeker wat tips en adviezen van Gretchen proberen door te voeren, en wie weet doe ik nog eens een heel uitgebreid project. Ik kan in ieder geval niet anders zeggen dan dat dit boek een aanrader is!

Advertenties