Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand)

 Ik heb eindelijk weer een boek uitgelezen!  Het eerste echte boek van dit jaar (Jip en Janneke niet meegerekend ;-)) is Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand) van Jonas Jonasson. Van deze Scandinavische schrijver verschenen eerder De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween en De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje. Beide boeken waren een absolute must read, dus zijn derde boek leek me een goed begin van een nieuw leesjaar. 

Dankzij een bijzondere loop van omstandigheden komt Per Persson, receptionist van een hotel, in aanraking met (voormalig) gangster Anders en (voormalig) koster Johanna. De koster en de receptionist hebben beiden de nodige teleurstellingen moeten verwerken in hun leven en zijn tegen alles en iedereen, behalve tegen zichzelf. Gangster Anders, net weer uit de gevangenis na zijn zoveelste uitgezeten straf, brengt het tweetal op het idee om op een lucratieve manier geld te verdienen. Hierbij speelt de gangster zelf een belangrijke rol en moet het drietal zich onderdompelen in de wereld van de misdaad, de religie en de kerstman. Helaas zijn andere belangrijke leden van de misdaadwereld niet zo blij met het drietal, waardoor hun luxe leventje in gevaar komt.

Net als de vorige boeken van Jonas Jonasson, staat dit boek vol met bijzondere plotwendingen en droge humor. Het boek is grappig en leest makkelijk weg, maar is naar mijn mening minder dan zijn eerste twee boeken en niet perse een must read. Misschien omdat de personages in dit boek me minder aanspreken. Toch kijk ik weer uit naar het volgende boek van Jonas Jonasson. 

Advertenties