It’s kind of a funny story

 Van het luchtige genre van Muren van glas naar een serieuze young adult over depressie. It’s kind of a funny story is geschreven door Ned Vizzini. Zijn eigen ervaringen met depressie en angststoornissen en zijn verblijf in een psychiatrisch ziekenhuis hebben de basis gelegd voor dit boek. Dat wist ik alleen nog niet toen ik het boek kocht, ik lees namelijk zelden waar een boek over gaat en beslis op basis van titel, kaft, schrijver of gelezen recensies. Gebaseerd op de titel zou je in ieder geval niet denken dat dit boek over depressie gaat. 

De 15-jarige Craig heeft super hard gewerkt om aangenomen te worden op de middelbare school van zijn wensen. De dag dat hij bericht krijgt dat hij is aangenomen en de maximale score heeft behaald, is de gelukkigste dag van zijn leven. Vanaf dat moment gaat het echter steeds slechter met hem, de verwachtingen en het schoolwerk stijgen hem boven het hoofd en hij wordt het depressief. Hij gaat naar psychiaters en krijgt medicijnen die lijken te helpen, maar dan beslist hij dat hij weer goed genoeg is om ermee te stoppen en gaat het helemaal de verkeerde kant op. Hij belandt in het psychiatrisch ziekenhuis. Daar maakt hij bijzondere vrienden en weet hij alles op een rijtje te zetten. 

Ondanks het beladen onderwerp is dit echt een heel mooi, luchtig en soms zelfs grappig boek. Het doet z’n titel eer aan, it’s kind of a funny story. Door de geschiedenis van de schrijver, die helaas zijn depressie en angststoornissen niet overwonnen heeft en niet meer leeft, krijg je een reëel beeld van wat een depressie kan inhouden. Wat mij betreft zeker een must read! 

Advertenties