A Short History of Nearly Everything

  Alleen de titel van dit boek is al imponerend, en dat is zonder naar het aantal bladzijden te kijken. A Short History of Nearly Everything is geschreven door Bill Bryson, die in het (verrassend leuke) voorwoord aangeeft dat hij op school altijd dacht dat wetenschap saai was, omdat alle tekstboeken dat ook waren. Dus besloot hij een leuk wetenschappelijk boek te schrijven over bijna alles.  Een verhaal van ruim 574 pagina’s is natuurlijk nauwelijks kort te noemen, maar als je bedenkt dat het de geschiedenis van bijna alles is, dan valt het reuze mee!

Dit boek beslaat echt (bijna) alles, van de theorieën over het ontstaan van de wereld tot alles wat we weten over het heelal en wat wetenschappers denken te weten over de eerste mensen (wat bijzonder weinig blijkt te zijn, en dan zijn ze het meestal ook nog niet met elkaar eens). En dat is nog maar een klein gedeelte, het boek gaat over grote zaken als tectonische platen en over ieniemini kleine dingen als moleculen, atomen en nog veel kleinere niet zichtbare deeltjes. Meneer Bryson laat zien dat in de wetenschap heel veel theorieën in eerste instantie werden afgedaan als belachelijk, en als men eindelijk tot de conclusie kwam dat een theorie wel plausibel was, de verkeerde wetenschapper de credits kreeg. Het is niet altijd even lonend gebleken om wetenschapper te zijn.

Het boek beschrijft allerlei dingen die je ‘vroeger’ hebt geleerd bij onder andere natuur- en scheikunde, biologie en wiskunde. En toch was het alles behalve saai! Bill Bryson heeft gedaan wat hij zich voorgenomen had; een leuk en interssant wetenschappelijk boek geschreven dat leerzamer is dan bijna alle tekstboeken die ik ooit op school heb doorgebladerd. Als je wat tijd over hebt en geïnteresseerd bent in (bijna) alles, dan is dit zeker een must read! Advertenties